Etiquetes
- Cabrafiga
- Caminos de la Batalla del Ebro
- Castells del Gaià
- GR11
- Illa de Madeira
- Mola de Colldejou
- Montalt
- Montsant
- Muntanyes de Prades
- Muntanyes de Tivissa-Vandellós
- Pirineu francés
- Pirineu Ribagorza/Ribagorça
- Pirineu Sobrarbe
- Ports
- Serra de Llaberia
- Serra de Miramar
- Serres de Cardó-Boix
- Tarragonés
- Vall d'Alforja
El Molló y la Miranda de Puigcerver
Mapa ICC 1:50.000
FECHA: 28 de enero de 2012
ITINERARIO: Coll de Alforja-Coll de Miquel Vicent-Molló-Punta del Vacaró-Coll de Cortiella-Coll de les Teles-Miranda de Puigcerver-Ermita de la Mare de Deu de Puigcerver-Retorno siguiendo el GR 7 por: Coll de la Canaleta-Coll de Cortiella-Bosc dels Cortoners-Coll de Alforja
DISTANCIA: 12 Km
DESNIVEL: 480 m de desnivel acumulado
DURACIÓN: 4,30 tiempo total, con las paradas
GRADO DE DIFICULTAD(MIDE): 2 2 3 3
CARTOGRAFIA: La Vall d'Alforja 1:15.000. Editorial Piolet
BIBLIOGRAFIA:
Cabré Puig A. Montañas de la Costa Dorada y las Tierras del Ebro. Ediciones Lectio. Valls 2011
La alineación montañosa que cierra al oeste el valle de Alforja, si bien no me era extraña, nunca le habia prestado demasiada atención. Me habían hablado del Santuario de Puigcerver, podía reconocer la piramide del Molló desde el Montsant, pero para mi eran las "modestas" montañas que me impedian ver el mar, las montañas del Coll d'Alforja y poco más.
Hace dos meses, durante una excursión por Arbolí, el sol del amanecer ilumino subitamente una montaña a poniente, era el Molló; nos acercabamos al espectral Gallicant, quizá lo magico del momento y lugar influyó significativamente, pero hizo que cambiara totalmente mi valoración; parecia que habia descubierto algo nuevo. Aún conservo en mi retina esa luminosa imagen en la fria mañana de diciembre. A partir de entonces El Molló se convirtió en una meta pendiente.
Al caer en mis manos el ultimo libro de mi buen amigo Antoni Cabré; sentí que no tenia excusa para posponer el descubrimiento de la Serra de Puigcerver y el para mi desconocido y ahora emblematico Mirador o Molló.
Iniciamos la excursión en el Coll d'Alforja, a las ocho y media de la mañana. Ascendemos por la pista siguiendo las cuidadosas recomendaciónes d'en Cabré. Aproximadamente tras media hora de marcha, abandonamos la pista y un sendero a través del bosque nos conduce hasta el Coll de Miquel Vicent. Magnificas vistas del Priorat y el Montsant como telon de fondo; a mano derecha hacia el sur la mole cimera del Molló.
Desde aquí iniciamos recorrido por la arista de la Serra del Mirador que no abandonaremos hasta la Miranda de Puigcerver.
La cumbre del Molló a 915 m, ofrece una amplia panoramica, algo restringida por la abundante arboleda. Desde el norte y en sentido contrario a la agujas del reloj, admiraremos, el Montsant, Priorat, Pandols-Cavalls-Picosa, Argentera- Colldejou- Llaberia y los lejanos Cardó y Ports como telon de fondo; hacia el sur el Montsia y costa mediterranea con el Camp de Tarragona hacia el este. El valle de Alforja a nuestros pies, y cerrando el circulo por el este-norte los riscos de Mussara, el puig Gallicant y las montañas de Prades.
Atravesamos dos curiosas canchaleras que "recuerdan" a paisajes pirenaicos. El sendero aunque abrupto, en algunos momentos, es siempre claro y el maravilloso panorama compensa con creces el esfuerzo.
Conforme avanzamos hacia el sur por la cresta, descubrimos diferentes perspectivas, hasta llegar a la Miranda de Puigcerver a 839 m, desde donde descendemos a la ermita de la Mare de Deu de Puigcerver.
Cerramos el circuito siguiendo el GR 7, que por una pista en suave descenso nos conduce nuevamente al Coll d'Alforja.
JPV
Fotos J Papaceit
Els Ventadors, Punta dels Pins Carrassers i Grau del Llop
DATA: 25 d'octubre de 2009
ITINERARI: Ermita de Sant Antoni (Ulldemolins)-Codolles Fondes-Congost de Fraguerau-Cingle dels Ventadors-Punta dels Pins Carrassers-Grau del Llop-Ermita de Sant Antoni
DISTANCIA: 11,3 Km
DESNIVELL: 700 m
DURADA: 4,30 amb les parades
GRAU DE DIFICULTAT(MIDE): 3 3 4 3
CARTOGRAFIA: Serra de Montsant 1:20.000 Editorial Piolet
REFERENCIES:
http://www.pujades.net/rutes/rutes_peu/silenci2.html
Ferré Masip R. Serra del Montsant. Guia itineraria. Edicions del Centre de Lectura de Reus. Reus 1999(Itinerari 39)
Fotos: P Moreno, J Papaceit
ITINERARI: Ermita de Sant Antoni (Ulldemolins)-Codolles Fondes-Congost de Fraguerau-Cingle dels Ventadors-Punta dels Pins Carrassers-Grau del Llop-Ermita de Sant Antoni
DISTANCIA: 11,3 Km
DESNIVELL: 700 m
DURADA: 4,30 amb les parades
GRAU DE DIFICULTAT(MIDE): 3 3 4 3
CARTOGRAFIA: Serra de Montsant 1:20.000 Editorial Piolet
REFERENCIES:
http://www.pujades.net/rutes/rutes_peu/silenci2.html
Ferré Masip R. Serra del Montsant. Guia itineraria. Edicions del Centre de Lectura de Reus. Reus 1999(Itinerari 39)
Fotos: P Moreno, J Papaceit
Tres cims del Montsant. Punta del Peret, La Moleta i Punta Pericana
DATA: 15 de gener de 2012
ITINERARI: Ermita de Santa Magdalena(Ulldemolins)-Grau de la Cova del Corb-Cova del Corb-Grau de les Voltetes-Collet del Parral-Punta del Peret-Cova del Caterí-Moleta-Punta Pericana-Barranc del Parral-Cova del Parral-Barranc del Madalenet-Pi de la Carabasseta-Santa Magdalena
DISTANCIA: 9 Km
DURADA: 5 h, temps total amb parades.
GRAU DE DIFICULTAT(MIDE): 3 3 5 3
CARTOGRAFIA: Serra de Montsant 1:20.000, editorial Piolet
REFERENCIES:
Cabré Puig A. El Montsant. Circuits i excursions per fer a peu. Cossetania Edicions. Valls 2004(Itinerari 33)
Ferré Masip R. Serra de Montsant.Guia Itineraria.Edicions del Centre de Lectura de Reus. Reus 1999.(Itinerari 34)
Mas Roca J. Serra de Montsant. Excursions pel Parc Natural. Editorial Piolet. Barcelona 2007.(Itinerari 31 i 33)
http://usuaris.tinet.cat/gect/sort080224.htm
http://www.flickr.com/photos/12185688@N06/sets/72157603768156276/
En la magnifica descripció del Montsant que fa Josep Iglesies, ens diu: "Prenent per vertex el punt culminant de la Roca Corbatera o punta de la Serra Major, el Montsant es descomparteix en dues ales superbes, separades per la salvatge magnificiencia del barranc dels Peligs" *. Aquestes ales son per una part la Serra Major d'orientació est-sudoest i la mes modesta d'orientació est-noroest. Una branca secundaria d'aquesta s'endinsa al cor del Montsant, i en direcció sudoest-oest, va a morir al barranc dels Pelegs. Es la carena que volem seguir i que arranca de la Punta del Peret fins a la Mola, sobre del toll de l'Ou.
Punt de trobada, ermita de Santa Magdalena a les 9 del matí.
La vall d'Ulldemolins es emboirada. Iniciem la marxa devant de l'ermita en direcció a llevant, cap al collet del Jaio Rafel. Trobem una cruilla, amb pal indicador (trencat) i fita. Agafem el sender ascendent en dircció sud.
Ulldemolins poc a poc es desperta, la boira sembla que vol esvair-se i ens deixa veure la Serra de la Llena. Darrera, aturat per aquesta barrera natural, un espes nubol, cobreix les Garrigues i la Plana de Lleida
El sender que aviat puja dret, passa pel grau de la Cova del Corb, mes amunt ens desviem a la dreta i visitem la cova del mateix nom; amplia balma amb restes de construccions. Magnifiques vistes a la vall.
Trobem una cruilla; a ma esquerra el camí en duria al Grau i Portell del Peret. Anem a la dreta, fins una nova cruilla, on deixem el camí de l'esquerra que du a la Roca del Llençol. Segim recte, amunt, necesitarem ajudarnos de les mans, som al Grau de les Voltetes.
En pocs minuts arribem al cami tranversal GR 174, hem de seguir cap a la dreta fins un coll. Es el Collet del Parral a 1038 m. A la nostra esquerra, 70 m per sobre, tenim la punta del Peret, on en dirigirem per un cami poc clar, amb algunes fites. A la dreta podem admirar la carena fins la Punta dels Pins Carrasers.
Som a la Punta del Peret a 1107 m. Ara seguirem una carena secundaria que es despenja cap al sud-sudoest i posteriorment clarament al oest, per la Moleta, Punta Pericana i La Mola per anar a morir al barranc dels Pelegs. El camí es poc marcat i perdedor. Hem d'evitar( ens va passar) desviar-nos a la dreta per una carena secundaria que avoca al barranc del Parral.
Al oest admirem la Punta dels Pins Carrassers i el Cingles de la Falcorera
Arribem a la cova del Caterí. Balma llarga però poc profona, mira a llevant i fa un bon sol. El lloc es arrecerat i acollidor, aprofitem per fer una moçada.
Fins ara hem anat estones per la carena o per la vesant de llevant. Continuem per la vessant de llevant, a sota tenim la Vorada d'en Franc al Barranc del Pelags, aigues amunt del Toll de l'Ou
Pujem a la Moleta, 1049 m. Per l'unic lloc accecible, l'est.
Admirem el proxim cim, la Punta Pericana, ja molt a prop. El mapa li adjudica la mateixa alçada que la Moleta, 1049 m
Via Ferrata de la Punta Pericana a la peret sudoest
Cim de la Punta Pericana 1049 m
Barranc de la Bruixa i Serra Major, des del peu de la Punta Pericana
Des del coll entre la Moleta i La Punta Pericana, en direcció nord anem a buscar la llera del barranc del Parral, per corriols perdedors, amb algunes fites. Hem de trobar el cami provinent del Collet del Parral, el seguim uns metres fins atravesar la llera i anar a buscar el cami de la dreta del barranc, que ens durá a la Cova del Parral.
Ara anirem aigues avall a mitja alçada, el camí gira cap al nord, cap al barranc del Madalenet fins trobar el GR 171 quan creua aquest barranc, Seguirem el GR fins a Santa Magdalena. Al fons del Barranc veiem la Cova del Madalenet.
Ens apropem al Pi de la Carabasseta
Pi de la Carabasseta, coll a 1036 m.
Devallem cap al nordest, cap a Santa Magdalena. Novament veiem Ulldemolins i la seva vall.
Al noroest la Serra de la Llena i el congost de Fra Guerau
Abans d'arribar a Santa Magdalena passem per sota la Punta de la Galera
Fotos: Pau Martinez, J. Papaceit
* Josep Iglesies, Joaquim Santasusagna. Le Muntanyes de Prades el Montsant i la serra de la Llena. Rafael Dalmau Editor. Barcelona 1960
ITINERARI: Ermita de Santa Magdalena(Ulldemolins)-Grau de la Cova del Corb-Cova del Corb-Grau de les Voltetes-Collet del Parral-Punta del Peret-Cova del Caterí-Moleta-Punta Pericana-Barranc del Parral-Cova del Parral-Barranc del Madalenet-Pi de la Carabasseta-Santa Magdalena
DISTANCIA: 9 Km
DURADA: 5 h, temps total amb parades.
GRAU DE DIFICULTAT(MIDE): 3 3 5 3
CARTOGRAFIA: Serra de Montsant 1:20.000, editorial Piolet
REFERENCIES:
Cabré Puig A. El Montsant. Circuits i excursions per fer a peu. Cossetania Edicions. Valls 2004(Itinerari 33)
Ferré Masip R. Serra de Montsant.Guia Itineraria.Edicions del Centre de Lectura de Reus. Reus 1999.(Itinerari 34)
Mas Roca J. Serra de Montsant. Excursions pel Parc Natural. Editorial Piolet. Barcelona 2007.(Itinerari 31 i 33)
http://usuaris.tinet.cat/gect/sort080224.htm
http://www.flickr.com/photos/12185688@N06/sets/72157603768156276/
En la magnifica descripció del Montsant que fa Josep Iglesies, ens diu: "Prenent per vertex el punt culminant de la Roca Corbatera o punta de la Serra Major, el Montsant es descomparteix en dues ales superbes, separades per la salvatge magnificiencia del barranc dels Peligs" *. Aquestes ales son per una part la Serra Major d'orientació est-sudoest i la mes modesta d'orientació est-noroest. Una branca secundaria d'aquesta s'endinsa al cor del Montsant, i en direcció sudoest-oest, va a morir al barranc dels Pelegs. Es la carena que volem seguir i que arranca de la Punta del Peret fins a la Mola, sobre del toll de l'Ou.
Punt de trobada, ermita de Santa Magdalena a les 9 del matí.
La vall d'Ulldemolins es emboirada. Iniciem la marxa devant de l'ermita en direcció a llevant, cap al collet del Jaio Rafel. Trobem una cruilla, amb pal indicador (trencat) i fita. Agafem el sender ascendent en dircció sud.
Ulldemolins poc a poc es desperta, la boira sembla que vol esvair-se i ens deixa veure la Serra de la Llena. Darrera, aturat per aquesta barrera natural, un espes nubol, cobreix les Garrigues i la Plana de Lleida
El sender que aviat puja dret, passa pel grau de la Cova del Corb, mes amunt ens desviem a la dreta i visitem la cova del mateix nom; amplia balma amb restes de construccions. Magnifiques vistes a la vall.
Trobem una cruilla; a ma esquerra el camí en duria al Grau i Portell del Peret. Anem a la dreta, fins una nova cruilla, on deixem el camí de l'esquerra que du a la Roca del Llençol. Segim recte, amunt, necesitarem ajudarnos de les mans, som al Grau de les Voltetes.
En pocs minuts arribem al cami tranversal GR 174, hem de seguir cap a la dreta fins un coll. Es el Collet del Parral a 1038 m. A la nostra esquerra, 70 m per sobre, tenim la punta del Peret, on en dirigirem per un cami poc clar, amb algunes fites. A la dreta podem admirar la carena fins la Punta dels Pins Carrasers.
Som a la Punta del Peret a 1107 m. Ara seguirem una carena secundaria que es despenja cap al sud-sudoest i posteriorment clarament al oest, per la Moleta, Punta Pericana i La Mola per anar a morir al barranc dels Pelegs. El camí es poc marcat i perdedor. Hem d'evitar( ens va passar) desviar-nos a la dreta per una carena secundaria que avoca al barranc del Parral.
Al oest admirem la Punta dels Pins Carrassers i el Cingles de la Falcorera
Arribem a la cova del Caterí. Balma llarga però poc profona, mira a llevant i fa un bon sol. El lloc es arrecerat i acollidor, aprofitem per fer una moçada.
Fins ara hem anat estones per la carena o per la vesant de llevant. Continuem per la vessant de llevant, a sota tenim la Vorada d'en Franc al Barranc del Pelags, aigues amunt del Toll de l'Ou
Pujem a la Moleta, 1049 m. Per l'unic lloc accecible, l'est.
Admirem el proxim cim, la Punta Pericana, ja molt a prop. El mapa li adjudica la mateixa alçada que la Moleta, 1049 m
Via Ferrata de la Punta Pericana a la peret sudoest
Cim de la Punta Pericana 1049 m
Barranc de la Bruixa i Serra Major, des del peu de la Punta Pericana
Des del coll entre la Moleta i La Punta Pericana, en direcció nord anem a buscar la llera del barranc del Parral, per corriols perdedors, amb algunes fites. Hem de trobar el cami provinent del Collet del Parral, el seguim uns metres fins atravesar la llera i anar a buscar el cami de la dreta del barranc, que ens durá a la Cova del Parral.
Ara anirem aigues avall a mitja alçada, el camí gira cap al nord, cap al barranc del Madalenet fins trobar el GR 171 quan creua aquest barranc, Seguirem el GR fins a Santa Magdalena. Al fons del Barranc veiem la Cova del Madalenet.
Ens apropem al Pi de la Carabasseta
Pi de la Carabasseta, coll a 1036 m.
Devallem cap al nordest, cap a Santa Magdalena. Novament veiem Ulldemolins i la seva vall.
Al noroest la Serra de la Llena i el congost de Fra Guerau
Abans d'arribar a Santa Magdalena passem per sota la Punta de la Galera
Fotos: Pau Martinez, J. Papaceit
* Josep Iglesies, Joaquim Santasusagna. Le Muntanyes de Prades el Montsant i la serra de la Llena. Rafael Dalmau Editor. Barcelona 1960
Pica Canigó per la cresta Barbet i Xemeneia
DATA: 11 d'octubre de 2009
GRUP: Carme V, M. Antonia, Montse, Carme B, Paco, Enric, Pili, Juan A i Joan
ITINERARI: Aparcament Ras dels Cortalets-Refugi Cortalets-Meners de l'or, Cresta Barbet-Collet de Barbet-Portella de Vallmanya-Xemeneia-Pic Canigó-Pic Jofre-Font de la Perdiu-Estanyol-Refugi Cortalets-Aparcament
DISTANCIA: 9 Km
DESNIVELL: 800 m
DURADA: 5 h aproximadament
GRAU DE DIFICULTAT(MIDE): 3 3 4 3
CARTOGRAFIA: Massif du Canigou. 1:25.000. IGN Carte de Randonnée 2349 ET.
REFERENCIES:
http://www.pujades.net/rutes/rutes_peu/canigo.html
http://www.senderisme.tk/index.php/category/catalunya-nord/cortalets-canigo-cresta-de-barbet/
http://corriols.blogspot.com/2010/07/el-canigo-per-barbet.html
http://carlesdanon.blogspot.com/2008/08/canig-19-8-08.html
Fotos: F Trobat, MA Llaberia
GRUP: Carme V, M. Antonia, Montse, Carme B, Paco, Enric, Pili, Juan A i Joan
ITINERARI: Aparcament Ras dels Cortalets-Refugi Cortalets-Meners de l'or, Cresta Barbet-Collet de Barbet-Portella de Vallmanya-Xemeneia-Pic Canigó-Pic Jofre-Font de la Perdiu-Estanyol-Refugi Cortalets-Aparcament
DISTANCIA: 9 Km
DESNIVELL: 800 m
DURADA: 5 h aproximadament
GRAU DE DIFICULTAT(MIDE): 3 3 4 3
CARTOGRAFIA: Massif du Canigou. 1:25.000. IGN Carte de Randonnée 2349 ET.
REFERENCIES:
http://www.pujades.net/rutes/rutes_peu/canigo.html
http://www.senderisme.tk/index.php/category/catalunya-nord/cortalets-canigo-cresta-de-barbet/
http://corriols.blogspot.com/2010/07/el-canigo-per-barbet.html
http://carlesdanon.blogspot.com/2008/08/canig-19-8-08.html
Fotos: F Trobat, MA Llaberia
Montalt per la Canal del Plom
DATA: 3 de gener de 2010
TINERARI: Km 39 carretera coll de Fatxes a Pratdip-Collet de Mafla-Corral de Mafla-Barranc de Mafla-GR 7-Canal del Plom-Collet de la Moleta-Montalt Nord- Collet de la Moleta-Montalt Sud-Les Solcides-Collet del Montalt-Collet de Mafla-Km 39.
DISTANCIA: 9 Km
DESNIVELL: 494 m
DURADA: Temps total unes 4 h amb les parades
DIFICULTAT: 3 3 4 3
CARTOGRAFIA: Serra de Llaberia 1:20.000 Editorial Piolet
REFERENCIES:
http://todoseandara.blogspot.com/2007/12/el-montalt-por-la-canal-del-plom-y.html
Cabré Puig A. Montañas de la Costa Dorada y Tierras del Ebro(Itinerario 9). Circuit des de Capçanes
Fotos J Papaceit
TINERARI: Km 39 carretera coll de Fatxes a Pratdip-Collet de Mafla-Corral de Mafla-Barranc de Mafla-GR 7-Canal del Plom-Collet de la Moleta-Montalt Nord- Collet de la Moleta-Montalt Sud-Les Solcides-Collet del Montalt-Collet de Mafla-Km 39.
DISTANCIA: 9 Km
DESNIVELL: 494 m
DURADA: Temps total unes 4 h amb les parades
DIFICULTAT: 3 3 4 3
CARTOGRAFIA: Serra de Llaberia 1:20.000 Editorial Piolet
REFERENCIES:
http://todoseandara.blogspot.com/2007/12/el-montalt-por-la-canal-del-plom-y.html
Cabré Puig A. Montañas de la Costa Dorada y Tierras del Ebro(Itinerario 9). Circuit des de Capçanes
Fotos J Papaceit
Peña Montañesa desde Oncins (El Pilar)
FECHA: 2 de mayo de 2009
GRUPO: Enric, Pili, Juan Antonio y Joan
ITINERARIO: Ermita y fuente del Pilar-As Gotelleras-Os Plans-O Pinar-Peña Montañesa
DESNIVEL: 1284 m
DISTANCIA: 12 Km
DURACIÓN: contando paradas unas 8 h, entre ida y vuelta
DIFICULTAD(MIDE): 3 3 3 4
CARTOGRAFIA: Cotiella-Peña Montañesa. 1:25.000 Ed Alpina
REFERENCIAS:
Cotiella. Peña Montañesa. Mapa y Guia Excursionista. Editorial Alpina.
http://www.pirineos3000.com/servlet/DescripcionAscension/MONTANA--Pena_Montanesa--IDASCENSION--17985.html
http://www.pirineos3000.com/servlet/DescripcionAscension/MONTANA--Pena_Montanesa--IDASCENSION--17132.html
Antoni Cabré Puig. Excursions escollides pel Prepirineu. Cossetània Edicions. Valls 2003(Itinerario desde Laspuña-La Collada)
André Armengaud, Agustin Jolis. Posets Maladeta. Editorial Montblanc-CEC. Barcelona 1968 (desde Laspuña-La Collada)
Fotos: F Martinez, J Papaceit
GRUPO: Enric, Pili, Juan Antonio y Joan
ITINERARIO: Ermita y fuente del Pilar-As Gotelleras-Os Plans-O Pinar-Peña Montañesa
DESNIVEL: 1284 m
DISTANCIA: 12 Km
DURACIÓN: contando paradas unas 8 h, entre ida y vuelta
DIFICULTAD(MIDE): 3 3 3 4
CARTOGRAFIA: Cotiella-Peña Montañesa. 1:25.000 Ed Alpina
REFERENCIAS:
Cotiella. Peña Montañesa. Mapa y Guia Excursionista. Editorial Alpina.
http://www.pirineos3000.com/servlet/DescripcionAscension/MONTANA--Pena_Montanesa--IDASCENSION--17985.html
http://www.pirineos3000.com/servlet/DescripcionAscension/MONTANA--Pena_Montanesa--IDASCENSION--17132.html
Antoni Cabré Puig. Excursions escollides pel Prepirineu. Cossetània Edicions. Valls 2003(Itinerario desde Laspuña-La Collada)
André Armengaud, Agustin Jolis. Posets Maladeta. Editorial Montblanc-CEC. Barcelona 1968 (desde Laspuña-La Collada)
Fotos: F Martinez, J Papaceit
Castillo de Turbón desde La Muria y Coma de San Adrian
FECHA: 20 de junio de 2009
GRUPO: Carme, Pili, Enric, Juan Antonio y Joan
ITINERARIO: La Muria(El Plano, Fuen de la Muria)-Selvaplana-Montañeta de Sant Feliu-Coma de San Adrian-La Portella-Castillo de Turbón
DISTANCIA:15 Km
DRACIÓN: 8 horas, ida y vuelta
DESNIVEL: 1255 m
DIFICULTAD(MIDE): 3 3 3 4
CARTOGRAFIA: El Turbón 1:40.000 Ed Alpina
REFERENCIAS:
André Armengaud, Agustí Jolis. Posets-Maladeta. Editorial Montblanc-CEC. Barcelona 1968
Antoni Cabré Puig. Excursions escollides pel Prepirineu. Cossetania edicions. Valls 2003
http://www.pirineos3000.com/servlet/DescripcionAscension/MONTANA--Turbon--IDASCENSION--7218.html
Fotos: F Martinez, J Papaceit
GRUPO: Carme, Pili, Enric, Juan Antonio y Joan
ITINERARIO: La Muria(El Plano, Fuen de la Muria)-Selvaplana-Montañeta de Sant Feliu-Coma de San Adrian-La Portella-Castillo de Turbón
DISTANCIA:15 Km
DRACIÓN: 8 horas, ida y vuelta
DESNIVEL: 1255 m
DIFICULTAD(MIDE): 3 3 3 4
CARTOGRAFIA: El Turbón 1:40.000 Ed Alpina
REFERENCIAS:
André Armengaud, Agustí Jolis. Posets-Maladeta. Editorial Montblanc-CEC. Barcelona 1968
Antoni Cabré Puig. Excursions escollides pel Prepirineu. Cossetania edicions. Valls 2003
http://www.pirineos3000.com/servlet/DescripcionAscension/MONTANA--Turbon--IDASCENSION--7218.html
Fotos: F Martinez, J Papaceit
Serra de Pandols. Santa Magdalena. Cotas 705 y 666
ICC 1:50.000
FECHA: 8 de enero de 2011
GRUPO: Anna, Pili, Pau, Juan Antonio i Joan
ITINERARIO: Area de la Fonteta-Carretera Gandesa a Pinell de Brai-Obaga de la Teuleria- Pandols- Santa Magdalena-Cota 705-Coll d'en Torner-Cota 606- Vallada d'en Torner-La Fonteta
DESNIVEL: 425
DISTANCIA: 12 Km
DURACIÓN: sin contar paradas 4 h.
DIFICULTAD (MIDE): 2 2 3 3
CARTOGRAFIA: ICC 1:50.000
REFERENCIAS:
http://lapicossa.org/rutesapeu/laserradepandols.htm
Ruta de la Pau. Consell Comarcal de la Terra Alta
R. Lopez-Monné. La memoria de la sang i el dolor. A peu per les comarques de Tarragona (Vol I). Arola editors. Tarragona 2003
Iniciamos la marcha en el área recreativa de la Fonteta (370 m), a 2,5 Km de Gandesa por la carretera C-235 que va a Tortosa. La Fonteta, se encuentra a la derecha de la carretera, donde comienza la pista que se dirige a la Fontcalda por la Vallada d’en Torner.
Seguiremos la carretera C-235, que transcurre por el
barranco de la Fonteta, durante 1800 m, hasta hallar los paneles indicadores del GR 171 que procedente de la Serra de Cavalls, cruza la C-235 y
continua atravesando el barranco, para ascender por la ladera de Pandols a mano
derecha.
Nuestro camino coincidirá a partir de ahora y hasta la Cota 705 con el GR 171.
Una vez atravesado el lecho del valle, iniciamos un fuerte ascenso, hacia el sur por la Obaga de la Teuleria, hasta el altiplano de Pandols. A lo lejos pronto divisaremos Santa Magdalena y la Cota 705. El GR transcurre en dirección sur-oeste, atravesando las cabeceras de la Vall Closa y barranco de Pandols, por la ladera sur-este de las Cotas 671-666-641 .
Una vez atravesado el lecho del valle, iniciamos un fuerte ascenso, hacia el sur por la Obaga de la Teuleria, hasta el altiplano de Pandols. A lo lejos pronto divisaremos Santa Magdalena y la Cota 705. El GR transcurre en dirección sur-oeste, atravesando las cabeceras de la Vall Closa y barranco de Pandols, por la ladera sur-este de las Cotas 671-666-641 .
Sin grandes desniveles hasta las
cercanías de Santa Magdalena, donde nuevamente se produce una suave subida. Pasamos
por una zona de picnic junto una fuente. El enclave fue muy disputado durante
la batalla por ser el único aprovisionamiento de agua de la zona de Pandols
bajo control republicano. La ermita de Santa Magdalena se encuentra en un amplio llano a 600
m de altura.
Desde la fuente, ascendemos de nuevo, en dirección
sur. En 15 minutos llegaremos a la Cota 705, donde se
encuentra el monumento a la Quinta del Biberón. Es el punto culminante de Pandols, el panorama es extraordinario en todos los puntos cardinales: Cavalls y Sant Marc al este, el delta del Ebro, Motsià y Ports al sur, Agulles de Bot i Santa Barbara al suroeste, Socides i Puig Cavaller , Cota 671-666 y Gandesa desde el oeste al norte.
A partir de este punto, abandonamos el GR 171 que sigue en dirección a la Fontcalda. Descendemos por la pista en
dirección oeste. A unos 800 m, encontramos un cruce, la pista principal se
dirige por la izquierda a la Vallada d’en Torner, a la Fontcalda i a la Fonteta, y una pista secundaria , en peor estado, sale por la derecha, dirección
norte, se dirige en descenso a un amplio collado que se aprecia claramente. Es
el Coll d’en Torner.
Seguimos por esta pista, pasamos
el collado, ascendemos en dirección primero norte hasta la cercanía de unos
miradores y antenas (Cota 671), posteriormente recorremos la cresta dirección noreste hasta la Cota 666, donde ondea una bandera republicana. Estamos en una fortaleza natural, la ladera
noroeste es prácticamente inaccesible,
cae en picado sobre la Vallada d’en Torner, el resto de accesos aunque practicables
son bastante abruptos.
Esta línea de cotas fueron
encarnizadamente defendidas por la XV Brigada Mixta, significándose
especialmente el Batallon Lincoln. La contraofensiva franquista, se inició desde
la Fontcalda el 9 de agosto y se encargó
a la 4ª División Navarra y tres Banderas
de Regulares a los que posteriormente se sumó la Legión. El dia 14 conquistaron la Cota
705 y Santa Magdalena. Los combates se prolongaron hasta finales de agosto, sin
que las tropas nacionales lograran conquistar completamente Pandols; la Cota 666 siguió en manos
republicanas hasta la retirada final de noviembre de 1938. El balance de Pandols fue especialmente
sangriento, doloroso e inútil. La dureza del terreno y la falta de tiempo
impedía cavar trincheras e incluso
enterrar a los muertos y al horror del combate había que sumar en el bando
republicano la sed y el hambre, por la dificultad en el aprovisionamiento.*
Nuestro más profundo respeto por
los que lucharon , sufrieron y murieron en estas montañas
Volvemos sobre nuestros pasos
hasta alcanzar nuevamente el cruce y descendemos por la pista; en pocos minutos
encontramos un nuevo cruce, hacia la izquierda la pista se dirige a la Fontcalda y hacia a la
derecha, pista que seguiremos, por la
Vallada d’en Torner nos conduce sin pérdida hasta la Fonteta.
JPV
*Gabriel Cardona. La Batalla de l'Ebre. La Guerra Civil a Catalunya. Edicions 62. Barcelona 2004
Fotos: F Martinez, J Papaceit
L'Espina pel Carrer Ample
ICC 1:50.000
DATA: 5 de febrer de 2011
GRUP: Anna, Carme V, Carme B, Paco, Montse, Rosa, Pau, Enric, Pili, Juan Antonio i Joan
ITINERARI: Area Recreativa de la Franqueta-Font de les Baranes-Barranc del Carrer Ample- Mas i Rases de Maraco-Coll d'Alfara-L'Espina. Tornada pel mateix camí
DESNIVELL: 780 m
DISTANCIA: 11 Km
DURADA: Total 6,30 h, efectiu 5,30 h
DIFICULTAT(MIDE): 3 3 3 3
CARTOGRAFIA: El Port(Nord) 1:30.000 Ed Piolet
BIBLIOGRAFIA: J.J. Tiron Ferre. Lo Port 52 rutes de senderisme. Ed Piolet. Barcelona 2009
Aquesta es la crònica d’una frustració.
No hem pogut
completar l’exursió proposada i hem
anat i tornat de l’Espina pel mateix camí. El projecte era fer un circuit des
de La Franqueta a l’Espina pel barranc del
Carrer Ample i tornar per les Muntanyoles i Coll de Botana.
Tantmateix El balanç es positiu, dificilment ens cansarem
d’admirar el magnific marc geologic del Carrer Ample
Es dissabte 5 de febrer, iniciem la marxa a l’area de la
Franqueta, son les 8,30 h. del matí, fa
fret i el cel es mig cobert. El dia anterior había nevat, i encara es veía neu
a les parts mes altes.
Passem per la marbrera i comencem a remontar el
barranc del Carrer Ample. La part mes baixa, fins superar l’estret de les
Palanquetes es feixuga, sense sender,
per pedreres, grans codols, i a estones
per dins de la llera del barranc que afortunadamente es practicament sec.
Passem per la font de les Baranes, es completament glaçada, i comencem a veure restes de camí; sembla que fins aquí hi arrivaba una pista que
es va utilizar per transportar fusta.
Aviat comencem a veure els plegaments calcaris caracteristics d’aquest
barranc. Les camers fotografiques treuen fum , es impresionant, però el fred ens impulsa a no
badar gaire.
Parem un moment per visitar la Cova de la Rambla i
aprofitem per esmorçar.
Continuem, ara el barranc s’aixampla. Aviat trobem les
senyals del GR7 que ve de Pauls i continua fins al Refugi de Caro pasant per
Les Clotes.
Arribem a les Rases de Maraco, comencem a xafar neu.
Seguim en direcció norest, el gruix de
neu va en augment fins arribar al Coll d’Alfara
a 1135 m.
Fem una rápida pujada a l’Espina a 1181 m; hem anat
buscant la máxima altura, sense seguir cap traça de cami. No ens entretenim
gaire, temps just per admirar les Roques de Benet al oest, el massis del Caro al sud, i poca cosa mes, la
visibilitat no es gaire bona. Fem fotos i baixem novament al coll.
El temps es complica, el cel es tapat, sembla que vulgui
tornar a nevar.
La neu tapa les senyals del PR-C 185 que
hem de seguir, tampoc veiem cap traça de camí en direcció sudoest, per anar a les Muntanyoles. Pensem que es expossat
intentar-ho en aquestes condicions, discutim quina estrategia seguir, i per majoria, es decideix tornar per on hem
vingut.
JPV
JPV
Fotos F Trobat
Muntanya de Santa Barbara o Tossal d'Horta
ICC 1:25.000
DATA: 6 de febrer de 2011
GRUP: Carme, Paco, Montse, Gabriel, Pau, Enric, Pili, Juan Antonio i Joan
ITINERARI: Convent de Sant Salvador d'Horta-Cova de Sant Salvador-Sant Antoni-Cim-Drecera sud-Convent
DISTANCIA: 2 Km
DESNIVELL: 249 m
DURADA: 2 h aprox, contant parades
DIFICULTAT(MIDE): 2 1 3 2
CARTOGRAFIA: El Port(Nord) 1:40.000 Ed Piolet
BIBLIOGRAFIA: J.J. Tiron Ferre. Lo Port 52 rutes de senderisme. Ed Piolet. Barcelona 2009
El dia anterior habiem fet l’excursió
a l’Espina; com a segón plat vam triar quelcom mes light.
La Muntanya de Santa Barbara,
també coneguda com el Tossal d’Horta, es un pic aillat, punxegut i que destaca des de ben lluny; sembla molt
agrest, d’aspecte poc accesible. Suposo que tothom que te la deria muntanyenca
en veure´l, desitja pujar-hi. Un mes enrera
des de la Serra de Pandols vaig recordar que era una fita pendent.
Sortim de l’esplanada davant de l’escalinata
de l’esglesia, en dirección norest per l’esquerra de l’edifici; hi ha un pal indicador.
Anem cap a la Cova i font de Sant Salvador; i fins aquest punt
el camí es força planer, posteriorment comença a pujar i tot envoltant la
muntanya pel nord, es dirigeix cap al sud-sudest. Admirem les agulles de Bot i
la Serra de Pandols.
Ascens moderat, cami bo, a
estones amb espones de pedra seca,
exemplars aillats de xiprer ambdos costats; sembla que abans de la Guerra Civil
n’hi había molts mes, i que a la vegada que van destruir les ermites, van desapareixer la
major part dels xiprers.
Pasem per les ruines de l’ermita
de Sant Antoni, posteriorment per un
antic refugi de la Guerra Civil y despres arribem a un replà on es bifurca el
camí. A má esquerra surt el camí que agafarem per baixar .
Continuem pujant i en 10 minuts som al cim a 749 m, davant de les
runes de l’ermita de Santa Bàrbara i d’uns curiosos exemplars de xiprer. La
visibilitat no es molt bona, pero suficient per
badar una llarga estona en totes
direccions; si a la vegada tenim com a complement el vol majestuos dels voltors,
molt millor.
Tormen al replà sota el cim, el
lloc es mes arracerat i aprofitem per esmorçar.
Per baixar agafem el camí abans
esmentat, comença en pla, però aviat baixa molt dret, les antigues traces de
camí, amb espones, son totalment
desfestes, a estones sembla una tartera
que fa que el descens sigui rapid i accidentat, s’ha d’anar amb cura per no
relliscar.
Poc abans d’arribar a Sant
Salvador passem per la vora de l’ermita de Sant Onofre.
En poc mes de 2 hores tornem a
ser al Convent.
Com que hem quedat curts, rematem
la jornada amb la visita al “Parot”, olivera milenaria que es trova a menys de
mig quilometre al nord de Horta, al costat de la carretera de Gandesa. Del tot
recomanable.
Ara si, ja ens mereixem un bon dinar
JPV
Lo Parot
Fotos: F Trobat
Subscriure's a:
Missatges (Atom)